Det finns många metalband som har tagit stor plats på marknaden och som än idag har låtar som lever kvar och inspirerar. Det progressiva metalbandet Ayreon är ett exempel på ett band som har fascinerat industrin och lyssnare världen över under många år.

Ayreon grundades år 1995 i Nederländerna av gitarristen Arjen Anthony Lucassen som tidigare spelade i gruppen Vengeance. Utöver Arjen hade bandet Ayreon inga andra permanenta medlemmar utan hade istället en roterande skara av musiker som bland annat Bruce Dickinson från Iron Maiden, James LaBrie från bandet Dream Theater, Sharon den Adel från Within Temptation samt Fabio Lione från bandet Rhapsody of Fire. Blandningen av musiker och sångare från andra band är vad som har format Ayreon. Valet av musiker för olika turneér och inspelningar berodde på vilket typ av sound och effekter som Arjen Anthony Lucassen strävade efter att uppnå. Lucassen skrev all text och musik och var både sångare och multi-instrumentalist i bandet.

Arjens tidigare år

Arjen Anthony Lucassen

Metalbandet Ayreon grundades under året 1995 efter att Arjen Anthony Lucassen tidigare hade spelat och sjungit i flera andra band. Arjen som föddes den 3 april 1960 i staden Hilversum i Nederländerna fick tidigt ett stort intresse för musik och produktion. Vid denna tid kunde Arjen inte spela något instrument utan sjöng helt enkelt med i låtar som han tyckte om. Under 1970-talet började dock Arjen lära sig att spela gitarr efter att han lyssnat på låten “Made in Japan” av bandet Deep Purple.

Medverkan i andra band och album

Arjen fortsatte att utveckla sitt sound och sina kunskaper som gitarrist och sångare under hela 1970-talet och år 1980 såg Arjen att ett av hans favoritband vid namn Bodine letade efter en ny sångare. Arjen var lite negativ i början i tron om att han inte hade vad som krävdes för att medverka i bandet. Trots detta valde han att medverka på en audition men fokusera på att spela gitarr och detta bidrog till han slutligen valdes ut för att spela kompgitarr i bandet. Han stannade i bandet i fyra år och medverkade på albumen “Bold as Brass” samt “Three Times Running” som båda var väldigt populära. Efter fyra år valde dock Arjen att lämna bandet då han kände att han inte riktigt fick utlopp för sin kreativitet och därmed kände sig begränsad som musiker. Efter hans avhopp från Bondine gick han istället med i bandet Vengeance för att få en större plats i bandet och kunna utvecklas som låtskrivare. Men under året 1992 bestämde sig slutligen Arjen för att även lämna Vengeance och detta på grund av liknande orsaker. Efter en avkedsturné med bandet började han istället jobba på sitt egna sound och sångröst och detta ledde till att han år 1995 gav ut sitt första soloalbum som Ayreon vid namn “The Final Experiment”.

Efter detta grundades bandet Ayreon och fick otaliga hits med skivor som bland annat “The Theory of Everything”, “Into the Electric Castle”  samt The Source” som än idag är väldigt populära och uppskattade världen över. Bandet är fortfarande aktivt och Arjen fortsätter att skriva musik i samarbete med flera respekterade aktiva musiker från andra band.