Ett av världens mest betydelsefulla rockband AC/DC har en gedigen och lång historia. Många år har gått sedan debutalbumet 1975 och på denna tid har AC/DC skapat historia inom rockmusik och bandet är ett av världens kanske största band genom tiderna. Denna artikel kommer att handla om bandets historia, album och karriärens uppgång.

Allting startade i landet ”down under”

Allting startade med bröderna Angus, George och Malcolm Young där alla hade talang för musik redan i tidig ålder. Bröderna föddes i Skottland men familjen flyttade snart till Sydney, Australien. Den förste av bröderna som snabbt visade sig ha talang var brodern George som lärde sig gitarr och blev så småningom med i bandet ”The Easybeats”, ett band som förövrigt kom att bli Australiens mest populära band under 1960-talet. Strax efter att Georg blev aktiv så blev även Malcolm medlem i ett band som dok aldrig riktigt slog igenom men snart skulle framgångarna ta fart i egen regi. Malcolm och Angus kände att det var dags att starta ett eget band med egna influenser och texter.

1973 satte bröderna verket i kraft och AC/DC var ett faktum. Många har frågat sig var namnet kommer ifrån och det finns en rätt rolig historia bakom just namnet AC/DC. Det var systern Margaret Young som hade av en slump råkat se bokstäverna AC/DC på en symaskin som är en förkortning på engelska för likström/växelström. Då Malcolm och Angus musik präglades av råa toner så kände man att namnet passade in på deras stil. Bandet till en början bestod av Angus, Malcolm men också Larry Van Kriedt, Dave Evans och Colin Burgess. Första officiella spelningen skedde på nyårsafton 1973 och det var även då Angus för första gången hade sin väldiga karaktäristika klädsel som skoluniform.

Karriären tar fart på riktigt

Karriären tar fart på riktigt
Karriären tar fart på riktigt

1974 skulle karriären att ta fart på riktigt. Samma år bytte man ut Dave Evans mot Ronald Belford Scott eller Bon som han också kallades. Hösten samma år släpper man debutalbumet ”High Voltage” som tog endast 10 dagar at spela in. Albumet blev en stor hit i Australien och bandet började att synas allt mer i media och framförallt i TV.Under samma år släpper man en av deras mest klassiska singlar, ”It’s a Long Way to the Top” som blir något av bandets signum. 1976 sker det internationella genombrottet då man sluter ett avtal med Atlantic Records och man påbörjar en turné i hela Europa. AC/DC var förband åt några av dem största banden som Kiss och Back Sabbath. Deras två album, ”TNT” och ”High Voltage” blev snabbt en succé världens över och idag har dem sålt i fler miljoner exemplar.

Men det riktigt stora genombrottet kom i samband med albumet ”Highway to Hell” som släpptes 1979 och albumet blev en succé världens över och toppade alla möjliga listor. 1980 började man att spela in ett nytt album men bandet drabbades av en tragedi då Bon Scott dog av en alkoholförgiftning. Under 1980-talet fortsatte succéerna och bandet har sedan dess varit på toppen av rock and roll scenen och är idag ett av världens främsta rockband genom tiderna. AC/DC har präglades av byten av medlemmar, tragedier, droger, alkohol men man har alltid släppt framgångsrika album och är idag femte bäst säljande bandet i USA:s historia.