Det brittiska rockbandet Genesis var under 1970-talet ett av de största, om inte det största, namnet inom den progressiva rocken.

Årtiondet efteråt så gick man dock ifrån den progressiva rocken allt mer och deras rock blev då mer popinfluerad. Med tanke på den inriktningen så kallas bandet oftast enbart för ett rockband. Men deras progressiva rock är det som gjorde dem stora och det är den delen av Genesis historia och musik som vi ska rikta in oss på här.

Genesis bildas

Det brittiska rockbandet, som skulle visa sig bli ett av de mest uppskattade banden inom den progressiva rockgenren, bildades på en internatskola vid namn Charterhouse år 1967. De som bildade bandet var Peter Gabriel, Garden Wall, Anthony Phillips, Tony Banks och Michael Rutherford. Under de följande tre åren byttes trummisen ut flera gånger men de övriga medlemmarna var fortfarande med. Man visste från början att det var skivsläpp man hade i tanken, man skulle inte bli något band som repade i någons garage och fick en spelning här och där, man hade högre ambitioner än så. Man släppte ett par singlar innan debutalbumet ”From Genesis to Revelation” kom år 1969. Låtarna på detta album var inte helt inriktat på progressiv rock utan det var lite blandad rock. Bandet King Crimson, som finns omnämnt i en annan artikel här på sidan, bildades år 1969 och fick snabbt stora framgångar. Genesis blev starkt influerad av King Crimson vilket märks tydligt på deras nästa album ”Trespass” som kom år 1970. I detta album finns en stark progressiv rockstil med mycket inspiration från den brittiska folktonen. Detta albumet ses som det album där Genesis anade vilken riktning de skulle gå i med sin musik. Man bytte ut två medlemmar i bandet och ersatte de med Steve Hackett på gitarr och Phil Collins på trummor och det var nu som man hittade sin egna musikstil. De följande tre åren släppte tre album som alla blivit stilbildande inom den progressiva rocken och deras ambitioner om att bli ett stort igenkännbart band var nu uppfyllda.

Genesis och 1970-talet

Genesis blev det band som fanns på allas läppar efter de tre albumen från 1971, 1972 och 1973. Man gav sig ut på turnéer och med dessa skulle bandet bli ännu större. Det var nämligen inte bara musiken som uppskattades på spelningarna utan man hade en mycket påtagande visuell framtoning vilket gav hela spelningen en karaktär i form av teaterskådespel. År 1974 släppte man ”The Lams Lies Down on Broadway” och man gav sig sedan ut på världsturné. Det var nu som bandet var som allra störst men efter turnéns slut lämnade Peter Gabriel gruppen. Många trodde att detta skulle innebära en minskad popularitet för bandet eftersom Gabriel varit en så framstående medlem i Genesis. Men så blev det inte. Phil Collins tog över som sångare men spelade fortfarande trummor i bandet också. Nya album kom tätt inpå varandra och Genesis var större än någonsin. Under slutet av 1970-talet lämnade Hackett gruppen och bandet tog nu en ny inriktning som var mer inriktad på så kallad AOR-rock än progressiv rock. Genesis progressiva rock är verkligen speciell och om du själv inte hört något från Genesis rekommenderar jag dig att börja med albumet från 1971, ”Nursery Crime”.

Genesis och 1970-talet