Rockbandet Kiss är kanske ett av världens mest framgångsrika band. De har sedan sin start i början på 70-talet sålt miljontals skivor och turnerat världen runt ett antal gånger. Inte minst i Sverige har de en stor publik och de har varit här ofta. Utöver sin musik så har gruppen även blivit mycket uppmärksammad för sin image och sina teatraliska liveframträdanden. Bandet är kända för ha inspirerats av japansk kabuki och skapat särskida karaktärer för varje medlem med ansiktssmink och kostymer. Gruppens originalmedlemmar bestod av Paul Stanley (med karaktären Starchild), Ace Frehley (The Spaceman), Peter Criss (The Catman) och den kanske mest kände Gene Simmons som The Demon. Bandet växte ur den amerikanska glamscenen i New York där bland annat även New York Dolls fanns men Kiss tog glamimagen ett steg längre till dess extrem. Bandet var även tidiga i att kapitalisera på produkter kring bandnamnet och en mängd merchandise finns att köpa även hos svenska handlare.

Klassiska Kiss

Kiss bildades kring 1972 i New York. Paul Stanley och Gene Simmons på sång samt gitarr respektive bas hade tidigare spelat tillsammans i bandet Wicked Lester men hade en vision av en supergrupp. De var inspirerade av bland annat The Beatles och liksom dessa så blev originaluppsättningen ett band där alla sjöng samt skrev låtar. Efter en tid så anslöt sig trummisen Peter Criss samt gitarristen Ace Frehley. De fick skivkontrakt med independentbolaget Casablanca och började snabbt ge ut skivor. Deras album blev inte särkskilt framgångsrika men med deras teatraliska liveframträdanden blev de ett framgångsrikt liveband. Därför är det kanske inte så konstigt att bandets stora genombrott kom när de gav ut livealbumet Alive på mitten av 70-talet. Med de följande albumen så etablerade sig Kiss som ett av de stora 70-talsrockbanden tillsammans med bland annat konkurrenterna Aerosmith. Mot slutet av 70-talet så gav alla medlemmar ut vars ett soloalbum på samma dag, något som var unikt. De fick även en stor hit inom diskogenren med singeln I was made for loving you.

Klassiska Kiss
Klassiska Kiss

Försök att förnya sig

När 80-talet kom så hade Kiss framgång börjat dala. Deras flört med disko hade alienerat fansen och bandets skivor var stilmässigt längt från det sound de blivit kända för. För att bli tagna på allvar och få uppmärksamhet så tog bandet av sig sminket och blev ett vanligt rockband under 80-talet. Detta visade sig vara en lyckad manöver och bandet fick ett stort antal MTV-hits under årtiondet, bland annat Lick it up, Heaven’s on fire samt God gave rock n’ roll to you II. Flera bandmedlemsbyten skedde också med enbart Paul Stanley och Gene Simmons som ständiga medlemmar.

Comeback

På 90-talet gjorde originaluppsättningen en enormt framgångsrik och uppskattad comeback med smink och kostymer. Det dröjde dock inte längre än till tidigt 2000-tal innan Stanley och Simmons åter bytte ut de andra medlemmarna och fortsatte på egen hand. Bandet har under de senare årtiondena blivit ett populärt dragplåster på konsertscenen med en framförallt nostalgisk inriktning. Under 2019 så inledde bandet sin avskedsturné The end of the road. Bandet planerar att turnera i tre år för att avsluta sin karriär på topp.