Detta är ett mycket välkänt rockband med ursprung från Amerika eller även mer vanligen kallat för USA. De som grundande detta band heter Kurt Cobain samt Krist Novoselic och detta gjorde de i delstaten Washington samt staden Aberdeen. Detta var årtalet 1987.

Sen har de haft en del olika trummisar med den som varat var Dave Grohl som kom till i gruppen tre år efter att bandet bildades. Det var årtalet 1989 som bandet faktiskt släppte sitt första album som blev av namnet “Bleach”. De var ett mycket populärt band nästintill från starten med var dock inte en fulländad succé förens dess att de 1991 släppte albumet “Nevermind” och på det albumet så hade de låten “Smells Like Teen Spirit”. Det var just denna som stod för det absoluta genombrottet. Deras sista album som de släppte heter “In Utero” och betyder “i livmodern” på svenska, detta släpptes årtalet 1993.

Deras första album var vad som gav bandet dess uppsving inom musikbranschen och bland fansen. Det som skapades av deras album var som en subgenre till den alternativa rocken. Det var även så att den hjälpte till att bana väg för andra grupper som skapade musik som liknade Nirvanas succé musik. Några av de banden som kunde ta hjälp av Nirvanas framgång var bland annat Alice in Chains samt Pearl Jam. Den som var och fortfarande anses vara förgrundsgestalt i gruppen Nirvana är just Kurt Cobain och redan då i deras tid så kallade många honom för talesmannen för en generation. Gruppen i sig ansågs vara ett band som tillhörde den så omtalade “Generation X”.

Nirvanas popularitet var ett faktum och det var så att Cobains död årtalet 1994 var det som även såklart avslutade Nirvanas karriär. Trots att de hade en mycket kort karriär som band med enbart 3 album släppte så fortsatte de att vara ett mycket populärt band och de är de fortfarande än idag, 25 år senare. Det var först årtalet 2014 som Nirvana som band blev invalda till Hall of Fame för Rock and Roll. Ser man dessutom till antalet sålda skivor från och med debuten så landas gruppen på över hela 75 miljoner skivor.

Medlemmar genom alla bandets år

I detta band så finns det två stycken medlemmar som varit med ända från starten, alltså grundandet, till det att gruppen slutade vara aktiva. Vilket var årtalet 1994. Dessa två bandmedlemmar av namnen Kurt Cobain och även Krist Novoselic. Den trummis som var aktiv tills dess att bandet lades ned i samband med Cobains död var av namnet Dave Grohl. De medlemmar som har skiftat under bandets aktiva tid är just de som varit trummisar. Endast en medlem som varit med endast ett år i gruppen har varit gitarrist, han hade namnet Jason Everman. Detta beror på att Cobain stod för gitarren samt sång och Krist stod för basen. Trummisarna som var del av bandet mellan årtalen 1987-1990 är Dave Foster, Aaron Burckhard, Chad Channing, Dale Crover samt Dan Peters. Utöver dessa medlemmar så har det även funnits tillfälliga studio medlemmar samt turné medlemmar.