Doktor Kosmos är ett svenskt band inom genren pop och nyprogg vilket är en proggstil för de band som är aktiva idag och har släktskap med proggrörelsen. Texterna som Doktor Kosmos skriver är en salig blandning av politik och naivistisk humor. Bandet bildades år 1991 och är ännu idag aktiva. Doktor Kosmos är ett av få band som fortfarande spelar progg, eller som det kallas nu, nyprogg. Bandet består av Uje Brandelius, Anders Bannysson, Lina Selleby, Henrik Svensson och Martin Aagård.

Sångtexterna

Texterna är som sagt ofta politiska och man vet direkt att då kommer de få kritik, och det är precis det som skett. Kritiken har de fått på grund av sina texter om kapitalism, nyliberalism och sådant de anser är fel i samhället. All denna kritik sker dock inte alltid på ett allvarligt sett utan det kan ofta ske på ett humoristiskt sett i deras texter. Vissa texter handlar om andra samhällsproblem som droger och alkohol och andra texter är upplevelser från deras liv. Sångaren i bandet Uje Brandelius är själv mycket intresserad av politik, orättvisor och samhällsstrukturer. Enligt honom själv så handlar låtarna om kulturellt kapital och dolda maktstrukturer och att detta var bandets sätt att sjunga politiska sånger utan att vara dumproggig. Bandets första skivor var de som var som allra mest kritiska. År 2005 gavs skivan Ett Enkelt Svar ut och denna skiva är den som beskrivs som deras mest kritiska skiva. Innan denna så märktes humorn i texterna på ett mycket mer framträdande sätt. Nu var det mer kritik, inte lika mycket humor. Detta vår något som de övriga medlemmarna i bandet reagerade på och en av de övriga medlemmarna beskrev det som att Uje, som är den som skrivit texterna, hade tappat humorn. Med all denna kritik på albumet hade bandet i hetluften på flera tidningars debattsidor. Genom Doktor Kosmos låttexter kan man utläsa att de står på vänster sida i den politiska skalan men har inte dragit sig för att kritisera den politiska vänstern. 

Doktor Kosmos idag

Det var nu mer än 10 år sedan sen det senaste albumet Hallå? släpptes av Doktor Kosmos. Men bandet har nu återförenats och släppte för inte länge sedan singeln Hålla Din Hand släpptes och ett album är också planerat. Sångaren Uje Brandelius sade såhär om låtarna på albumet; ”Det är ett gäng låtar som handlar om saker omkring oss, och det saknas inte saker att sjunga om i vår tid. Det känns som slagläge för Doktor Kosmos”. Med andra ord så kommer det även i detta album finnas mycket texter som handlar om politik och samhällsproblem. På något sätt så känns det bra att de finns, det är kul att se att denna typ av musik lever vidare i djungeln av annan musik. När man hör en låt från Doktor Kosmos så låter det inte som dagens musik brukar låta och det är självklart ett mycket bra sätt att utmärka sig på. Det är också anledningen till att Doktor Kosmos lever vidare och att de faktiskt är ett relativt populärt svenskt band.

Doktor Kosmos idag