Gärdetfesten kan ses som startskottet för den svenska proggrörelsen. Den anordnades som en protest mot kommersiella musikfester med entréavgift. Den här festivalen anordnades helt utan tillstånd och var gratis för alla som ville komma och titta. Alla de största svenska proggbanden uppträdde. Festen hölls i juni och augusti 1970. Det ordnades sen liknande festivaler runt om i landet men Gärdetfesten var den största. Platsen var som namnet låter på Gärdet i Stockholm.

Årets fest

Arrangörerna av festivalen ville först att platsen skulle vara på Skeppsholmen och sökte tillstånd från Stockholms stad. Staden krävde då en deposition på 50 000 kronor som arrangörerna inte hade. Då beslutades att flytta platsen till Gärdet och att strunta i att söka något nytt tillstånd. Resonemanget passade bra till den vänstersocialistiska politiska uppfattningen hos proggrörelsen. Den var näst in till anarkistiskt i sitt uppmanande till kamp och revolt mot det traditionella och mot makthavare. Hela festivalen var en protest mot en stor popgala som skulle hållas på Mantorp utanför Linköping. Den galan skulle kosta massa pengar och biljetterna var dyra att köpa. Grundarna av Gärdetfesten ville erbjuda ett gratis alternativ där musiken och inte pengar skulle stå i fokus.

Fri kärlek

Den första festivalen ordnades i juni 1970. Gräddan av det som skulle bli Sveriges proggrörelse uppträdde. På scenen kunde man se bland annat Gudibrallan, Gunder Hägg, Arbete & Fritid, Gräs och Stenar och bandet Träd. Det var en härlig och lössläppt stämning på platsen och allt mer folk strömmade till festplatsen under de tre dagar som festen pågick. Det här var en tid då hippierörelsen fortfarande tog mark i Sverige och fri kärlek förespråkades. Tidens anda var även mycket drogliberal och det experimenterades friskt med både det ena och det andra.

Favorit i repris

Eftersom att den första festen hade blivit en sån succé anordnades en till i augusti samma år. De band som hade spelat på den första kom åter och nu slöt även en del andra band upp och uppträdde. Nu kunde publiken även få se band som Samla Mammas Manna, Fläsket brinner och Södra Bergens Balalajkor. Besöksantalet steg och även denna fest hölls i tre dagar i rad på Gärdet. Kommunen tyckte att ljudnivån var alldeles för hög för platsen och det ledde fram till ett förbud mot att anordna liknande fester på Gärdet i framtiden.

Återträffen

Dryga 30 år efter att den första festen hölls tyckte arrangörerna att det var dags för en återträff. De ville återuppleva glädjen och stämningen från sommaren 1970 genom att ordna en ny festival med samma band. Förhoppningsvis skulle det även locka dit många av de åskådare som varit med då. Kanske även en hel del ny och ung publik. Mikael Katzeff som var gitarrist i bandet Gudibrallan var en av de som arrangerade den nya festivalen som kom att heta Festen på Gärdet år 0 och gick av stapeln sommaren år 2000. Den gången hölls festen på den från början tänkta platsen, Skeppsholmen. Arrangörerna tyckte att det passade bättre med en mer central plats. Många av de gamla banden som Träd, Gudibrallan och Gräs och Stenar uppträdde. Även nyare band som Ceasars Palace och punkveteraner som Köttgrottorna uppträdde under festivalen som blev en stor succé.