In the Court of the Crimson King är ett av det viktigaste albumet inom progressiv rock. Albumet tillhör bandet King Crimson och är deras allra första album och som släpptes år 1969. King Crimson bildades samma år som albumet släpptes i Storbritannien av Robert Fripp och Michael Giles.

Dessa var bandmedlemmar i ett annat band som splittrades och då valde Fripp och Giles att starta ett eget band. King Crimson står inte bara för ett av det absolut viktigaste albumet inom den progressiva rocken utan även själva bandet räknas ofta in som ett av de viktigaste inom denna genre. Bandet ses även som det band som influerat stora band inom samma genre. Exempel på dessa är bland annat Genesis och Yes. King Crimson är faktiskt än idag aktiva som band men har genom åren haft en instabil kärna och det är endast Robert Fripp som varit med på samtliga album.

Debutalbumet

Strax efter att King Crimson bildades så begav de sig in i studion för att spela in sina låtar. Studion där deras debutalbum spelades in var Wessex Sound Studios i London. Det som gjorde att detta album kom att bli så omtyckt hade dels med att det låg helt rätt i den tidens anda, men det var också genomtänkta låtar med mycket influenser från flera olika musikgenrer. Den första låten på albumet heter ”21st Century Schizoid Man” och har blivit bandets signaturmelodi. Men King Crimson har lyckats bygga upp en mystik över denna titel och i låten märks flera influenser ifrån jazz. Albumets skivomslag är målat av Barry Godber och man kan beskriva omslaget som en tecknad man i skräckens minut. På insidan av skivomslaget finns ännu en man. Enligt den ständige medlemmen Robert Fripp så är mannen på framsidan ”21st Century Schizoid Man” och mannen på insidan av skivomslaget är själva Crimson King. Man har alltså kopplat ihop bilderna till albumet på ett sätt som självklart väcker nyfikenhet. Albumet har flera gången släppts i nya utgåvor där låtarna blivit remastrade. Problemet har dock varit att dessa har byggts på andra källor än masterinspelningarna från albumet då dessa hade försvunnit. År 2003 hittade man dock masterinspelningarna och efter det har man gett ut albumet i nya utgåvor med en mycket högre ljudkvalitet än på originalalbumet.

King Crimson på senare år

Som sagt så finns bandet kvar än idag, 50 år efter att bandet bildades. Det har dock inte varit tätt mellan albumet direkt. Mellan år 2000 och 2009 släpptes två stycken studioalbum. Man turnerade också med sina nya låtar. På de senare turnéerna så har man mest spelat musik från 90- och 2000-talet och bara ett fåtal låtar från tidigare år. Gruppen gick skilda vägar igen efter år 2009 men återförenades år 2013. År 2014 började man återigen att turnera i hela USA och man passade även på att ge ut ett livealbum. Några nya låtar lär det dock inte bli, men bara att bandet ännu är aktivt är bra jobbat. Den progressiva rocken lever vidare.

King Crimson på senare år