Proggen hade sin storhetstid på 1970-talet men flera av låtarna som spelade då är populära än idag. Eftersom att proggen växte fram som en slags revolt mot den tidens populärmusik på engelska så var en viktig faktor att det skulle sjungas på svenska. En del av de låtar som skrevs av proggbanden på 70-talet och som då var tänkta som protestsånger är idag mer av ett slags folkvisor som sjungs på allsång och fester. De flesta progglåtar som skrevs hade också ett politiskt budskap och några var en del av de teaterföreställningar som till exempel Nationalteatern och Tältprojektet framförde. Den kanske mest kända var en låt som idag är mest känd under sitt namn som cover.

Staten och kapitalet

Punklåten Staten och kapitalet är en av bandet Ebba Gröns absolut största hits. Den har även blivit framröstad som tidernas bästa svenska rocklåt. Faktum är att den från början hette Den ena handen vet vad den andra gör och är skriven av Leif Nylén för proggbandet Blå Tåget. Den nya titeln kommer från en av versraderna. Låtens budskap är att staten och kapitalet alltid är beroende av varandra. Det finns lite olika historier runt hur låten kom till. En är att låtskrivaren Leif Nylén passerade Garnisonen på Karlavägen på väg till Radiohuset. Det fick honom att tänka på att staten höjer bostadsbidraget men samtidigt höjs hyrorna. Andra historier berättar om att den då politiskt engagerade Nylén skrev låten under en vistelse i England. Det viktigaste är dock det politiska budskapet. Den tidens ungdom var mer engagerade i politik och att skriva sånger var ett sätt att få uttryck för sina egna idéer och ideologier. Lustigt nog togs just den här låten upp av punkbandet Ebba Grön cirka ett decennium senare. Det lustiga är att punken anses vara orsaken till proggens död i slutet på 70-talet. Den tog över ungdomsgenerationens behov av revolt och uppror. Ebba Gröns version var från början en B-sida men blev snart deras största hit.

Livet är en fest

Detta kan nog var en av Sveriges mest misstolkade låtar. Den släpptes 1974 av Nationalteatern på deras album med samma namn. Låten är egentligen en del av en teaterpjäs som handlar om fem olika karaktärer varav tre av dem, Clown, Plast och Greven sjunker allt djupare ner i ett alkoholmissbruk. Livet är en fest spelas i början av pjäsen när rollfigurerna är unga och tar lätt på livet. Så när låten tas ur sitt sammanhang kan den lätt misstolkas om att vara drogliberal och förhärligande av alkohol. Idag är det också så som låten främst används, som en glad slagdänga att spela och sjunga på fester.

Livet är en fest

Hanna från Arlöv

Denna låt har även den Nationalteatern som upphovsmän. Den har ett starkt politiskt budskap och handlar om arbetet på ett tvätteri. I texten får vi följa en sommarjobbare på tvätteriet som möter olika personligheter som jobbar där. Bland annat Hanna från Arlöv som håller tal från en mangel och uppmanar till vild strejk för att de ska få en fläkt som lindring mot hettan. Låten inspirerades från början av en intervju i den kommunistiska tidskriften Proletären med en tvätteriarbetare, Hanna som klagade över hettan på sin arbetskraft. Hon har dock inga fler likheter med sångens Hanna och någon strejk har hon aldrig uppviglat. Låten används idag som en form av politisk kampsång inom vänster- och arbetarrörelsen.