Kings of Leon är ett populärt rockband från Nashville, USA som startade sin bana år 1999 där medlemmarna består av fyra bröder och en kusin. Bandet har nått stora framgångar i Nordamerika men också i övriga världen och denna artikel kommer att handla om rockbandet Kings of Leon och deras historia och även deras framgångar.

Bandet har nått stora framgångar på kort tid

Bröderna Nathan, Caleb och Jared tillsammans med deras kusin Matthew har alltid varit intresserad av musik och sång. Redan i tidig ålder visade alla bandmedlemmar ett stort intresse för musik. Brödernas fader, Ivan Leon Followill som även kallades Leon var präst och sjöng mycket gospel varför pojkarna fattade intresse för musik rätt tidigt i deras barndom. Familjen flyttade runt och växte upp i Oklahoma och Tennesse men hade alltid musik nära till hands. Fadern och modern skilde sig i slutet på 1990-talet och bröderna började då att ägna all mer tid åt musiken. Det stod klart ganska tidigt vad medlemmarna hade för roller, Caleb står för sången medan Jared står för basen, Matthew för gitarren, och Nathan för trummorna.1998 träffar dem låtskriven och musikproducenten Angelo Petraglia som ser potential i bröderna och dem skapar ett samarbete som snart kommer att ta fart ordentligt. Bröderna flyttar till Nashville dit även deras kusin Matthew flyttar och 1999 skapar dem bandet King of Leon. Leon syftar till deras farfar som kallades för just Léon och deras fader hade samma smeknamn. Bandet ville skapa ett speciellt sound vilket dem också gjorde.  Med influenser av rock, blues och alternativ rock så skapade bandet ett ganska speciellt men framgångsrikt sound. 2002 signerar bandet sitt första samarbete och då för musikföreläggaren RCA Records och 2003 släpper bandet sitt första album, Youth and Young Manhood, som blir en stor succé i främst Storbritannien och Irland där viss kritiker menar att albumet är ett av dem bättre på dem sista tio åren. Kända recensenter som den respekterade musiktidningen Rolling Stone menade att bandet hade ett väldigt unikt sound och gav tummen upp för bandets först album. Bandets andra album kom bara ett år efter och redan då hade man börjat som förband åt flera stora världsstjärnor som exempelvis U2 och Pearl Jam.

Bandet har nått stora framgångar på kort tid
Bandet har nått stora framgångar på kort tid

Bandet släppte flera album och blev snabbt ett av USA:s men också världens största rockband, speciellt eter 2006 när man släpper albumet Because of the Times som blir en stor succé, den första veckan sålda man fler än 70 000 exemplar bara i Europa vilket gjorde att man nu var bland dem större i rockbranschen. King of Leons har sedan starten 1999 släppt sju album och fler lär dem bli. Med sitt unika sound och sin stora skara fans så tyder det mesta att bandets storhets tid inte även över på långa vägar. Då bandets medlemmar är fortfarande relativt unga så menar många att det bästa inte har kommit ön utan att bandet bara kommer bli bättre och bättre. Bandet har vunnit fler prestigepris som and annat flera Grammy Award men också det svenska GAFFA priset. Mycket talar om för att bandet håller på med att inom en snar framtid släpper sitt åttonde album och det lär bli spännande att se hur det låter.