Mikael Wiehe är en av våra mest kända och uppskattade musiker och vissångare. Han har varit verksam musiker sen 1960-talet och har sedan dess levererat en rad klassiska låtar där hans kanske mest kända är Titanic och Flickan och kråkan. Trots sin borgerliga bakgrund utvecklade han ett starkt politiskt engagemang för 60-talets vänsterrörelse. Hans politiska övertygelse har sen följt honom och han har vid upprepade tillfällen visat solidaritet med vänsterrörelsen i form av låtar och konserter. 2011 var han med i det populära tv-programmet Så mycket bättre.

Född i Stockholm

Att han föddes i Stockholm kanske inte så många visste eftersom att Mikael Wiehe är starkt förknippad med Malmö där han bor idag. Han är ju även känd för att framföra sina låtar på skånska. Sina första levnadsår spenderades dock i Köpenhamn. Hans far var en dansk journalist vid namn Adam Wiehe och hans mor var svensk keramiker vid namn Estrid Wiehe, Wråke som ogift. Efter Köpenhamn flyttade familjen till Malmö i Skåne. I familjen Wiehe fanns förutom Mikael och hans föräldrar även en bror, Thomas Wiehe som också han är musiker. De två bröderna var mycket musikintresserade. Mikael tog pianolektioner som barn men är självlärd på de instrument han är mest förknippad med, gitarr och saxofon.

Musikintresset frodas

I början på 60-talet börjar Mikael att få upp intresset för Dixie. Dixien var lite av den tidens punk, det var den nya, moderna musikstilen som stack ut och som riktade sig till ungdomar som letade efter inte bara musik utan också en kultur att bekänna sig till. Tillsammans med sin bror och en annan känd skåning, Göran Skytte, började de att spela och skriva låtar. Det var faktiskt Göran Skytte som rekommenderade Mikael till sitt första band. Skytte medverkar också på flera av Wiehes skivor som musiker.

Proggen gör entré

I slutet av 60-talet blåste starka vänstervindar över landet och Mikael Wiehe var en av många musiker som hakade på den tidens så kallade 68-rörelse med ett revolutionärt tänkande. Nu drog också en ny musikgenre igång, proggen, det var att skriva politiska texter på svenska som skulle revoltera mot den tidens populära listpop. Mikael var med och bildade ett av de första proggbanden, Spridda Skurar. Bara ett par år senare ombildades Spridda Skurar till Hoola Bandola Band som blev ett av proggens mest kända band. Det var också nu som Mikael Wiehe inledde sitt långvariga samarbete med en annan skånsk musiker och låtskrivare, Björn Afzelius. På den här tiden var Wiehe starkt inspirerad av vissångare som Bod Dylan medan Afzelius såg upp till Elvis. Trots många tvister om hur deras musik skulle utformas höll sig deras nära samarbete ända fram till Afzelius bortgång 1999.

Egen föreställning

Våren 2018 hade en musikalisk teaterföreställning om Mikael Wiehes liv premiär på Malmö Live i Malmö. Här får publiken följa med genom Wiehes uppväxt och karriär. En ung Mikael spelas av den kvinnliga komikern Nour El Refai som sen tar över rollen som en av hans döttrar. Mikael Wiehe medverkar också med sin musik. Med i föreställningen är även sångerskan Edda Magnusson som med sin nostalgiska röst gör intressanta tolkningar av Wiehes låtskatt.