Det engelska progressiva rockbandet Renaissance är som allra mest kända för sin topplåt “Northern Lights” från år 1978. Renaissance är också det band som står bakom de progressiva klassikerna som “Carpet of the Sun”, “Mother Russia” och “Ashes Are Burning”. Det sistnämnda, vilket är både är ett album och en låt, ligger högt upp på många listor som rankar de bästa progressiva rockalbumen genom tiderna. Renaissances musik är mycket speciell och för den som är involverad i progressiv rock och banden inom genren så vet man direkt att det är Renaissance man hör när en låt spelas på exempelvis en radiostation. Anledningen till det unika ljudet är dels den kvinnliga sångrösten, men även hur man blandat flera olika musikstilar som klassisk musik, folkmusik, rockmusik och jazzmusik.

Från The Yardbirds till Renaissance

När bandet bildades i slutet av 1960-talet så var två av medlemmarna från bandet The Yardbirds, Keith Relf och Jim McCarty. Förutom dessa så bestod bandet då även av John Hawken, Louis Cennamo och Jane Relf, vilket var Keith Relfs syster. Deras debutalbum släpptes år 1969 och man började direkt att turnera. Man uppträdde framförallt i Storbritannien men man gjorde även några spelningar på festivaler i bland annat Belgien och Frankrike. Efter detta så gav man sig ut på en turné i Nordamerika men det gick inte alls som planerat. Då man var ett band som härstammade från bandet The Yardbirds hade publiken förväntat sig en helt annan typ av musik än den de fick höra. Efter denna turné så splittrades bandet och det var egentligen bara John Hawken kvar och bandet kom så småningom att bestå av Hawken och några av hans gamla bandmedlemmar från ett annat rockband.

Det nya bandet

Det “nya” bandet

Renaissance bestod nu av Jane Relf, John Hawken och forna medlemmar i hans gamla band The Nashville Teens. Faktum är att bandet genom åren har förnyats otaliga gånger, det enda som har bestått är egentligen bandets namn. År 1971 fick bandet en ny manager vid namn Miles Copeland. Copeland bestämde sig direkt för att fokusera på bandets starka sidor. De starka sidorna var den kvinnliga sångrösten och pianospelandet. Detta skulle visa sig vara en viktig punkt till att få bandet så framgångsrikt som det faktiskt blivit. Det nya Renaissance släppte en skiva år 1972 i Storbritannien och i Nordamerika. Albumet hette “Prologue” och detta album skulle bli det startskott för Renaissance de så länge längtat efter. På albumet fanns en låt som hette “Spare Some Love” och denna låt fick väldigt mycket spelningar i radion i Nordamerika. Detta gjorde att människor som redan var fans av andra progressiva rockband som Yes och Lake & Palmer fick upp ögonen för bandet. Man hade hittat sin marknad och det visade sig att marknaden var Nordamerika. Efter albumet “Prologue” så byttes medlemmar ut och några gamla medlemmar kom tillbaka. Om det är något som definierar Renaissance så är det just dessa hopp emellan bandmedlemmarna. Man låg dock inte på latsidan utan så fort albumet “Prologue” var släppt så började man spela in nya låtar. Nästa album kom år 1973 och skulle visa sig bli ett av Renaissances viktigaste album med en av deras viktigaste låtar dessutom. Det ironiska är att både albumet och låten delar samma namn vilket är Ashes Are Burning.

Ashes Are Burning

Ashes Are Burning

Inför albumsläppet av “Ashes Are Burning” så hade mycket reklam för bandet gjorts och man valde nu att helt fokusera på Nordamerika. Sista låten på albumet delade samma titel och till denna låt lånade man in Andy Powell som då spelade i bandet Wishbone Ash. Powell är den som ligger bakom det kraftfulla elgitarrsolot på låten. Låten är nästan 12 minuter lång och har blivit Renaissances mest välkända låt. Har du inte hört den låten så lyssna på den. Om man ska gå efter statistiken över var svenskarna gör på internet så gissar jag att du inte bara har denna internetflik uppe? Du har säkert en streamingtjänst som hbonordic.com uppe, en spelsida som pokerstarscasino.eu eller ett forum som flashback.org uppe samtidigt också, men det jag vill att du ska göra är att strunta i dessa en stund nu och gå in på youtube.com, sök efter “Ashes Are Burning” och välj den video som är ifrån deras uppträdande i Chicago den 24 november år 1983. Man blir faktiskt hänförd av låten, tro mig. Vill du lyssna på hela konserten så finns den här. Låten “Ashes Are Burning” är en anledning till att albumet med samma titel blev det första albumet från Renaissance som kom upp på topplistorna i USA och man började i samband med detta att turnera i USA. Bandet är aktivt än idag men det är inte riktigt samma band som förr, man har gått igenom flera olika byten av medlemmar genom åren. Renaissance omnämns ofta som ett av de bästa progressiva rockbanden genom tiderna och tar du mitt tips att lyssna på deras låt så kommer du nog att förstå varför.