Det kanadensiska hårdrocksbandet Rush bildades år 1968 i en förort till Toronto i Kanada. Nu i efterhand så kan man konstatera att bandets musikaliska stil är mycket intressant att följa.

Bandet har nämligen alltid varit ett band inom genren rock men inom rocken finns det många olika stilar. Från början spelade de hårdrock som var starkt inspirerad av blues för att senare gå över till progressiv rock under en period som varade i cirka 4–5 år. I början av 1990-talet återgick man till ungefär samma stil som man hade när man bildades, alltså hårdrock med mycket gitarrsolon. Denna stil behöll man ända tills bandet lades ned. Deras progressiva rock är intressant och på sätt och vis är det synd att man övergav den stilen så pass fort som man gjorde, men det hade till största delen med att göra med att bandmedlemmar byttes ut. På kort tid lyckades man bli ett utav det största bandet någonsin inom progressiv rock och både deras låtar och album inom denna genre har blivit klassiker och toppar många listor där man namnger den bästa progressiva rocken genom tiderna.

Debutalbumet dröjde ett par år

Rush bildades som sagt år 1968 men till skillnad från många andra stora band som bildades vid denna tid så dröjde det innan ett album kom. Rush spenderade åren till att förfina sin stil innan debutalbumet äntligen kom år 1974. Låtarna var komplexa, något som hängt med dem genom alla år. Debutalbumet är på ett mycket påtagligt sätt influerat av brittisk bluesrock. Även de tre efterföljande albumen var i denna genre men man blev allt mer influerade av den brittiska progressiva rocken vilket tydligt kom att märkas på deras album ”A Farewell to Kings” som släpptes år 1977. Detta album ses som starten på deras progressiva era och albumet spelades in i Wales.

Den progressiva eran

Att bandet gav sin in i den progressiva eran är egentligen inget konstigt, denna genre blev mycket populär under denna tid och Rush influerades av flera progressiva rockband som Yes, Van der Graaf Generator och King Crimson. Bandet började experimentera med den progressiva rocken och märkte snabbt att denna stil verkligen var bandets stil, de gillade den. Rush började använda synt i mycket större utsträckning, låtarna blev långa och spelningarna blev dynamiska med komplexa signaturförändringar vilket var vanligt inom den progressiva rocken. Man valde dock att dyka djupare in i den progressiva rocken med olika instrument. Under Rushs progressiva era hann man med att släppa tre album. Dessa är ”A Farewell to Kings” från år 1977, ”Hemispheres” från år 1978 och ”Permanent Waves” från år 1980. Efter detta så skiftade Rush musikstil då man blev influerade av reggae och new wave. Den progressiva eran med Rush var alltså inte så lång utan cirka fyra år. På dessa fyra år lyckades man dock att skapa tre album. Gillar du Rush? Har du inte hört deras progressiva rockalbum så har du missat en stor del av deras identitet, men när du nu vet vilka album som räknas som deras progressiva album så är det bara att börja lyssna.

Den progressiva eran