Det brittiska popbandet The Beatles gav ut inte mindre än 12 album mellan 1963 och 970. Bland dessa album är det nog Sergeant Pepper som är mest känt. Albumet är känt inte minst för sitt utseende med sina klara färger och många detaljer. Många anser att just detta album är en milstolpe inom musikhistorien, det innebar att synen på hur musik kunde skapas ändrades för alltid. Musikstilen på albumet är en blandning av flera stilar, bland annat jazz, rock, klassisk musik och blues. Eftersom att bandet hade spenderat en lång period i Indien när albumet skrevs är musiken också influerad av indisk musik.

Ett misstag bakom titeln


Paul McCartney

Detta legendariska album började planeras så smått under en flygtur över Atlanten. Bandet och deras roddare Mal Evans satt och åt lunch. Evans bad Paul McCartney att skicka salt och peppar. McCartney hörde fel och trodde att han sa Sergeant Pepper. Det fick tankarna att börja spinna.

Klassisk studio

Albumet började spelas in i november 1966 och tog sen rekordlång tid att färdigställa. Inspelningen tog plats i den legendariska studion på Regent Street i London. Bandet började med att jobba fram den tidlösa Strawberry Fields Forever för att sen gå vidare mot att göra Penny Lane. Dessa två titlar är baserade på platser i Liverpool där Beatles växte upp. Tanken var från början att skivan skulle vara självbiografisk. Nu blev det så att dessa två låtar gavs ut på en dubbel-singel till att börja med. På den tiden var det dåligt ansett att ha med låtar som redan var utgivna tidigare. Producenten George Martin lär senare ha yttrat att det var hans livs största misstag att inte ha med de två låtarna på Sergeant Pepper-albumet.

Kryptisk titel

Trots att två av bandets mest populära låtar inte kom med på albumet så saknades det inte material till bra och hållbara låtar. En av de låtar som John Lennon skrev var Lucy in the Sky with Diamonds. Ryktet säger att den anspelar på en LSD-tripp som Lennon haft. Mycket på grund av att de stora bokstäverna i titelns ord tillsammans bildar just förkortningen LSD. Den här låten förbjuds också att spelas av BBC eftersom den ansågs uppmuntra till bruk av droger. Låten With a Little Help from My Friends förknippades med bruk av hasch och väckte uppståndelse. Lovely Rita som handlar om att bli kär i en lapplisa förbjöds den också eftersom att det ansågs att det i slutet av låten lät som samlagsljud.

Legendariskt omslag

Det psykedeliska omslaget har fått minst lika stor uppmärksamhet som musiken. Just den utsvävande stilen med mycket färger och detaljer gör att rykten om droger som inspiration tog fart. På omslaget till albumet ses bandet stå i mitten iklädda färgglada uniformer. Runt om dem finns bilder på många av de personer som var som mest kända på den tiden. Omslaget designades av Paul McCartney och Peter Blake. De var de två som designade alla detaljer på omslaget utom en trumma som sas ha designats av en viss Joe Ephgrave men som senare avslöjades vara påhittad. Till albumets 50-årsjubileum 2017 mixades en ny och modern variant fram som så klart såldes i stor upplaga.