Ulf Dageby är en av proggens stora profiler även om han kanske inte är välkänd för den stora massan idag. Han var frontfigur och textförfattare till Nationalteatern som fortfarande är känt som en av 70-talets stora band. Eftersom de inte bara ägnade sig åt musik utan även politisk teater kan den mer räknas som en rörelse än ett band. Deras mest kända projekt är det så kallade Tältprojektet som lockade tusentals besökare runt om i Norden och fick stor uppmärksamhet. Projektet är känt än idag som en symbol för det politiska och bohemiska 70-talet.

Kända låtar

Dageby ligger bakom flera låtar som är kända än idag. En av de mest kända och som idag är en välkänd dänga på fester är Livet är en fest. Låten skrevs ursprungligen som en del av pjäs med samma namn. Pjäsen handlar om tre ungdomar som sakta sjunker ner i alkoholmissbruk. Så den låten är väldigt misstolkad då den ofta används som en lättsam och drogliberal visa på fester. Från samma album som kom 1974 fanns en annan klassiker med, Hanna från Arlöv som handlar om en vild strejk på ett tvätteri.

Musik för barn

Personer födda på 70-talet kanske minns speciellt en skiva av Nationalteatern, Kåldolmar och Kalsipper. Det är en dubbel-LP med starkt politiskt budskap. Lyssnarna får följa ett par udda figurer på deras resa genom olika miljöer. De möter bland annat de elaka kungarna från Västerlandet, båtflyktingar från Vietnam och en tjänare på slottet. På skivans fodral fanns ett spel som kunde spelas under tiden man lyssnade på skivan.

Tältprojektet

Nationalteatern spelade tillsammans under hela 70-talet och gjorde flera välbesökta turnéer. De nådde sin höjdpunkt med Tältprojektet eller Vi äro tusenden som det också kallades. Projektet var en teaterföreställning om den svenska arbetarrörelsens historia. Ulf Dageby hade skrivit majoriteten av de låtar som spelades. De mest kända låtarna var Vi äro tusenden och Aldrig mera krig som framfördes av Totta Näslund. Efter att Nationalteatern splittrades 1982 gick Dageby vidare med en solokarriär.

Filmmusik

Som soloartist har Dagebys texter inte utmärkt sig som lika politiska som med Nationalteatern. Efter att ha släppt ett par soloalbum gick Dageby allt mer in för att skriva filmmusik. Han inledde ett samarbete med filmaren Stefan Jarl och skrev bland annat musiken till Ett värdigt Liv och Hotet. I början på 90-talet satte han sig på skolbänken och studerade komposition under fyra år. Efter det riktade han in sig än mer på filmmusik och han har bland annat skrivit musik till flera Beck-filmer.

Så mycket bättre

2013 var Ulf Dageby med i årets upplaga av Så mycket bättre. Flera av de tolkningar deltagarna gjorde av hans låtar blev uppskattade och spelades flitigt på radion. Sångerskan Titiyo tolkade låten Men bara om min älskade väntar som egentligen är en Bod Dylan-låt från början, Tomorrow is a long time, som Dageby översatt till svenska. Barn av vår tid tolkades av Ebbot Lundberg och Agnes gjorde en uppskattad variant av Hanna från Arlöv.

Turné igen

Det är inga tvivel om att Ulf Dageby haft en lång och innehållsrik karriär och än är den inte över. Under våren 2018 åker Nationalteaterns Rockorkester på en rikstäckande turné. Då besöks städer runt om i vårt avlånga land och man kan bara tänka sig att det kommer att rockas loss ordentligt.

Turné igen